Jangan Biasakan, Inilah Lapan Sebab Anda Tidak Boleh Tidur Bersama Kucing

Kucing adalah haiwan kesayangan yang digemari ramai orang. Haiwan ini juga kerap mendapat keistimewaan daripada pemiliknya, bermula dari makanan, sehingga berkongsi katil di bilik.

Walaupun anda benar-benar sukakan kucing, anda tidak perlu terbiasa tidur bersama di atas katil. Sekurang-kurangnya ada 8 sebab mengapa kucing anda perlu tidur di tempat mereka sendiri.

Mengganggu tidur – Kucing adalah salah satu daripada haiwan yang mempunyai waktu tidur yang panjang, 15 jam sehari. Kucing sangat aktif pada waktu malam. Mustahil untuk tidur dengan baik kerana kucing akan menggaru, menolak atau merayap hanya untuk mendapatkan perhatian anda.

Gangguan itu pasti memberi kesan kepada kitaran tidur anda. Anda akan mengalami keletihan dan kelesuan pada keesokan harinya. Kajian Mayo Clinic Sleep Disorders mendapati lebih daripada 20 peratus pesakit yang tidur dengan haiwan peliharaan berkata tidur mereka terganggu.

Terdedah kepada litter box – Anda perlu tahu, bahawa litter box atau tempat kucing buang air adalah tempat yang kotor. Apabila kucing berada di sana, kaki mereka pasti akan bersentuhan dengan najis. Apabila anda membiarkan kucing tidur bersama, kotoran akan berakhir di atas katil anda.

Alergi dan asma – Menurut ASthma and Allergy Foundation of America, kira-kira 30 peratus orang mempunyai tindak balas alergi terhadap kucing dan anjing. Reaksi alahan terhadap kucing adalah dua kali lebih besar daripada anjing.

Doktor menyarankan agar tidak memelihara kucing di rumah jika anda mempunyai alahan. Walau bagaimanapun, jika anda benar-benar ingin mempunyai kucing, cuba pastikan pintu bilik ditutup dan gunakan penapis zarah udara berkecekapan tinggi untuk menghapuskan pemicu untuk alahan dan asma.

Ancaman kepada anak-anak kecil – Kucing suka katil bayi kerana katil bayi yang tinggi, lembut dan dilindungi. Walau bagaimanapun, jangan biarkan kucing tidur dengan anak-anak, terutama bayi. Kerana, anak-anak dapat diapit oleh tubuh kucing sambil tidur.

Sukar untuk menyesuaikan diri – Kucing adalah haiwan yang mempunyai tabiat. Adalah sukar untuk menyesuaikan diri dengan persekitaran baru. Jadi, jika suatu hari anda memutuskan kucing anda tidur di atas katil, mereka akan menunjukkan tindak balas marah dan meracau.

Jangkitan parasit dan jangkitan kulat – Apabila anda berkongsi katil dengan kucing, anda juga berkongsi katil dengan parasit pada kucing. Kutu kucing tidak boleh hidup pada orang, tetapi menggigit dan meninggalkan parut dan kegatalan.

Begitu juga hama cheyletiella, ia boleh melompat dari kucing ke manusia, menyebabkan kegatalan pada kulit. Selain itu, parasit Feline termasuk cacing yang boleh ditularkan melalui pendedahan kepada najis kucing.

Jangkitan bakteria – Selama 7-8 jam tidur dengan kucing, anda juga terdedah kepada pendedahan kepada kekotoran. Walaupun peluang mendapat penyakit kucing adalah rendah, anak-anak, ibu bapa, dan mereka yang mengalami gangguan sistem imun berisiko terkena jangkitan cat-sracth fever.

Seperti namanya, penyakit cat-sracth, atau bartonellosis, ditularkan melalui garuan atau gigitan kucing yang terjangkiti. Gejala bengkak kelenjar getah, demam, keletihan, sakit otot, dan gejala lain. Walaupun ia tidak mempunyai kesan kesihatan jangka panjang, bakteria dapat hidup di dalam tubuh selama beberapa bulan setelah jangkitan awal.

Jangkitan Protozoa – Walaupun tidak mungkin dijangkiti daripada hubungan langsung dengan kucing, Cryptosporidiosis, dan Toxoplasmosis adalah penyakit yang boleh ditularkan dari kucing kepada manusia. Cryptosporidiosis adalah jangkitan usus yang disebabkan oleh cryptosporidium, protozoa.

Apa kata anda? Dah Baca jangan lupa komen dan share ya.Terima Kasih

Jom like page kami juga di Facebook @Terlajak ViralS

SUMBER: memorikini