Digigit Ulat Bulu? Rawat Dengan Cara Mudah Ini Supaya Gatal Tak Melarat

Banyak orang yang akan geli serta tidak suka sekali dengan haiwan yang satu itu. Ulat bulu memanglah kelihatan mengerikan Malahan ramai yang katakan bila bersentuhan dengan ulat bulu jadi kulit bakal merasa gatal tidak tertanggung. Alhamdulillah, hingga sekarang ini admin tidak pernah terkena serta bersilang dengan ulat bulu yang ditakuti itu.

Mengapa ulat bulu boleh menyebabkan gatal apabila bersentuhan dengan kulit kita?

Sesungguhnya tak seluruhnya ulat bulu boleh menyebabkan gatal. Ulat bulu iaitu sejenis ulat kepompong dari keluarga serangga Lepidoptera saat sebelum jadi rama-rama atau kupu-kupu. Ulat bulu berbagai macam macamnya. Ada yang beracun, ada yg tidak. Ulat bulu yang beracun mempunyai sel kelenjar toksin (racun) yang ada di sepanjang badannya.

Beberapa sel itu boleh keluarkan toksin yang bakal disalurkan melalui rongga-rongga kecil dalam bulu-bulu ulat ini. Saat diserang kulit, bulu bakal patah serta keluarlah toksin yang mengakibatkan rasa gatal serta berbonggol-bentol merah. Hal semacam ini disebabkan oleh racun yang mengakibatkan kerosakan beberapa sel badan sehingga badan keluarkan histamin, serotonin, serta heparin sebagai reaksitubuh kita.

CARA MUDAH DAN CEPAT UNTUK MERAWAT KULIT GATAL KERANA ULAT BULU

Ulat bulu yg tidak beracun boleh pula menyebabkan rasa gatal terlebih pada mereka yang alah pada bulu, Alergi itu nampak sebagai reaksi badan kita pada hadirnya benda-benda asing.

Tersebut langkah menyembuhkan gatal di kulit lantaran ulat bulu.

  1. Garam serta Minyak goreng

Campur 1 sudu kecil garam serta 1/2 sdm minyak goreng dalam suatu mangkok. Lantas sapukan gabungan tadi pada kulit yang gatal tadi. Kegatalan dan bengkak akan semakin berkurangan.

  1. Kunyit

Kunyit adalah anti jangkitan semula jadi yang dapat menjaga luka sampai kering serta pulih. Apabila gatal -gatal disebabkan ulat bulu nampak, bersihkan bersih kunyit serta parut bersama dengan kulitnya. Sapukan ditempat yang bengkak serta gatal. Kesakitan serta rasa panas disebabkan ulat bulu akan menyusut serta hilang.

  1. Bawang Merah

Tumbuk halus bawang merah dan sapukan pada bahagian yang mengalami bengkak dan perit akibat ulat bulu tadi.

  1. Garam

Gosokkan garam selama 5 minit pada bahagian tersebut  untuk menyingkirkan bekas bulu serta toksin yg masih tertinggal pada badan.

AMARAN:

JANGAN!! menggaru kulit dan bahagianyang terkena ulat bulu kerana ianya akan menambahkan lagi bengkak dan sakit. Bila bengkak dan gatal surut anda disarankan untuk berjumpa doktor bagi memastikan anda tidak mempunyai elergi terhadap bisa ulat bulu tersebut.