Resepi Kek Buttercheese Paddle Pop, Rasa Sedap Sungguh

Kek buttercheese ni memang menjadi kegilaan customer saya sedap sungguh kata depa. Yelah gabungan butter dan cheese diadun dalam kek, walau simple tetap rasanya terpikat. Kek sebegini dah tak perlu krim dan topping. Tapi jika diletak warna pelangi ni memang ramai pulak yang terliur hehehe… Terpulang nak warna asal atau letak warna tetap sedap. Kalau letak warna ni sesuailah buat juadah atas meja atau parti budak-budak kan Sesuai untuk hidangan raya nanti .

Ini letak warna pelangi macam ais krim paddle pop hehehe… memang memikat selera anak anak… Tapi disyorkan guna pewarna yang sedikit mahal harganya sebab yang jenis murah takut merbahaya kepada anak-anak…

Kek Butter Cheese Pelangi

Bahan-bahan :
Untuk acuan 4 segi size atau bulat  9 inci 

  • 170 gm mentega – saya pakai SCS 
  • 135 gm krim keju – saya pakai jenama Tartura
  • 220 gm gula kastor
  • 5 biji telur
  • 210 gm tepung naik sendiri diayak 
  • 1 sudu teh vanila  esen
  • 1/2 sudu teh garam
  • Pewarna pink, hijau epal, biru dan kuning

Cara penyediaan 

  • Acuan digris dengan mentega dan lapik kertas pengalas kek
  • Panaskan oven pada suhu 160C atau jika oven jenis tiada kipas, suhu 170C api atas dan bawah
  • Campur mentega dan krim keju dalam mangkuk pemutar. Putar sehingga sedikit ringan dan kembang
  • Masukkan gula sedikit demi sedikit sambil putar. Putar sehingga betul-betul kembang dan warna butter menjadi putih pucat
  • Masukkan esen vanila dan garam serta sebiji telur. Putar lagi selama seminit. Masukkan lagi sebiji dan putar lagi selama seminit. Ulang sehingga habis semua telur. Sambung putar lagi sehingga adunan ringan dan gebu.
  • Perlahankan speed pemutar dan masukkan tepung. Putar sekejap sehingga sebati
  • Sediakan 4 mangkuk sederhana, masukkan adunan dalam setiap mangkuk sama banyak, dan titiskan pewarna bagi setiap mangkuk dan kacau rata sehingga warna sebati.
  • Mulakan dengan 2 sudu besar adunan bagi setiap warna semasa membuat belang kek, kemudian diakhiri dengan satu sudu adunan bagi setiap warna dan lapis demi selapis warna tu sehingga adunan habis, lorekkan dalam acuan pakai pisau supaya warna sedikit bercampur
  • Masukkan kedalam oven dan bakar selama 25-30 minit sehingga cake tester atau pisau dicucuk bersih.
  • Keluarkan dari oven, guna pisau dan renggangkan bahagian tepi kek dari acuan
  • Terus telangkupkan acuan atas redai dan tarik acuan keluar. Keluarkan kertas pengalas dan biarkan kek sejuk seketika sebelum diterbalikkan semula.

Sumber: EnyAbdullah