Peniaga Nasi Lemak Temui Duit P4lsu RM20 Ketika Menjual di Gerai.

Apakah yang akan anda lakukan sekiranya semasa membuat pembelian dengan menggunakan duit anda sendiri di mana-mana kedai atau pasar raya tetapi secara tiba-tiba penjual mengatakan wang itu adalah wang p4lsu dan dia tidak dapat menerimanya. Anda pasti jadi lebih panik apabila hanya itu duit yang anda ada.

Situasi begini pernah berlaku apabila duit p4lsu telah digunakan oleh orang yang tidak bertanggungjawab dengan membuat pembelian manakala orang lain pula yang mengalami kerugian dan menjadi mngsa.

Sindiket duit p4lsu bukan perkara baru dan perkara ini seolah berterusan tanpa berpenghujung memandangkan kes yang membabit wang p4lsu sering disebarkan di berita TV, akhbar dan med1a sos1al.

Beli Nasi Lemak Dengan Duit P4lsu RM20
Ringgit Malaysia 20.

Kes terbaru yang dialami oleh seorang peniaga nasi lemak telah mendapat perhatian netiizen apabila gambar duit p4lsu yang dimuatnaik di laman Fcebook itu kelihatan hampir sama secara 100 peratus dan keadaan ini menyebabkan ramai orang tertiipu.

Menurut perkongsian Azlong Hafiz, pembantu peniaga nasi lemak ibunya telah menyedari bahawa duit yang didapati dari penjualan nasi lemak adalah wang p4lsu kerana ketebalan duit tersebut amat meragukan walaupun hampir sama.

Menurut lelaki ini, wang not RM20 itu boleh dikesan sama ada tiiruan atau tidak kerana ia lebih licin dan mempunyai ketebalan kertas yang berbeza daripada wang asli.


Siindiket wang tiiruan.


RM20 bukan original tapi dicetak.

Menurut beliau lagi, sindiket duit p4lsu RM20 ini semakin berleluasa di kawasan sekitar Bandar Baru Ampang manakala susspek dikatakan menjadikan peniaga-peniaga nasi lemak di tepi jalan sebagai sasaran mereka.

Difahamkan, pembantu peniaga nasi lemak tersebut menyedari duit p4lsu RM20 itu selepas diterima daripada seorang lelaki berbangsa India yang datang ke gerainya untuk membeli nasi lemak yang dijual.

Ekoran tidak berpuas hati kerana wang p4lsu itu kelihatan sedikit berbeza dan rasa ingin tahu, Azlong Hafiz mengoyakkan sedikit RM20 tersebut kerana ingin membandingkan wang yang asli.


Wang tiiruan.


Kes wang p4lsu.


Apa nak buat kalau dapat duit p4lsu.

Walau bagaimanapun, selepas duit itu dikoyakkan, terbukti duit tersebut adalah duit tiiruan yang telah dicetak dan disebarkan oleh kumpulan atau individu yang tidak bertanggungjawab dengan membeli nasi lemak di gerai milik ibunya.

Menurut Azlong, pekerja ibunya menyatakan dia telah menerima RM20 duit p4lsu itu daripada dua individu yang berlainan orang. Berkemungkinan mereka mengenali antara satu sama lain tetapi datang ke gerai itu pada masa yang berlainan.

Rata-rata netiizen yang mengikuti perkembangan status milik Azlong Hafiz ini turut menggesanya agar melaporkan kes ini kepada pihak p0lis dengan segera agar tindakan yang sewajarnya akan diambil oleh pihak berkuasa.

Siindiket duit p4lsu semakin berleluasa sekiranya orang awam tidak mengambil sebarang tindakan seperti melaporkan kepada pihak p0lis. Orang ramai diminta berhati-hati dengan penerimaan duit agar tidak mengalami kerugian sekiranya menjumpai duit tiiruan atau yang p4lsu.

Sumber: mediamaklumat

Post Views: 260